XXVI Fira de l’Oli – V Fira de la Garrofa
de les Terres de L’Ebre
XXVI Fira de l’Oli – V Fira de la Garrofa – de Jesús
BENVINGUDA DE L’ALCALDE
inaugurador: Mossen Paco Vives
President Tast : Jordi Curto
Josep Borràs Pàmies

Salutació Alcaldessa

Com cada any per aquestes dates hauríem d’estar comptant els dies que feien falta per a la inauguració de la 26ª Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre i la 5a Fira de la Garrofa, a Jesús. Malauradament, la situació de pandèmia que vivim des de fa gairebé un any encara continua condicionant les nostres agendes, i en aquesta ocasió també té repercussió a la fira de referència del sector oleícola de la nostra contrada.

Per aquest motiu, enguany no ens podrem retrobar al voltant de l’edifici de la Immaculada, o de la Pèrgola, o passejar amunt i avall pel carrer de Daniel Mangrané i l’avinguda de Molins de’n Comte. No podrem veure aplegades totes les varietats d’oli que han produït les almàsseres del nostre territori, ni degustar els productes elaborats a partir del garrofí o menjar una baldana amb allioli. No podrem compartir els bons moments que sempre depara la fira amb el retrobament d’amics o coneguts, o els que generen la vitalitat de la gent de Jesús, expressada en les diverses activitats i propostes que omplen el programa.

Com tantes altres coses a les quals ens hem vist obligats a aparcar momentàniament pel virus, enguany no podrem viure la fira com ens agrada fer tots els anys. Però això no vol dir que no puguem celebrar-la: des del poble de Jesús heu posat tot l’esforç i tot l’enginy per mantindre una edició de la fira de manera virtual. Cal felicitar la tenacitat de tota la comissió organitzadora, responsable que cada any la fira es converteixi en una festa d’obligada visita. Gràcies a l’Alcalde i company Víctor Ferrando i a tot l’equip de l’EMD, així com a la comissió, per tota la feina feta, fet que un any més demostra la capacitat de treball pel poble.

Desitjo amb tota la força que l’any que ve, per aquestes mateixes dates, ja puguem tornar a viure la Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre i la Fira de la Garrofa com es mereix: amb els carrers de Jesús plens de gent i del bon ambient característic, i que el parèntesi que ens ha tocat fer sigui una anècdota a recordar en passat dins de la ja veterana trajectòria de la fira.

No vull finalitzar aquest escrit sense recordar-me’n de totes les persones que han passat pel mal tràngol de la covid-19. Un record especial també per a aquelles famílies que, dissortadament, han perdut algun membre per la malaltia. I també un aplaudiment ben fort a tot el personal de l’Hospital de la Santa Creu, que han posat tota la dedicació i professionalitat al servei d’aquelles persones que més ho han necessitat davant aquesta situació inesperada, així com a la resta de serveis de Jesús que també han intervingut per minimitzar, tant com fos possible, l’expansió de la pandèmia. Gràcies a tots i a totes.

Que l’any que ve ens puguem veure en persona i per molts anys més de fira.

Meritxell Roigé i Pedrola

Alcaldessa de Tortosa

Salutació darp

Que poc ens podíem pensar ara fa més o menys un any, el darrer cap de setmana de febrer, gaudint de la 25ena Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre, que estàvem a les portes d’un confinament total de gairebé 3 mesos, per culpa d’un virus que venia de l’altra punta de món. Des del més de març de l’any passat la covid ha marcat les nostres agendes, la nostra forma de pensar i relacionar-nos i la nostra manera de viure. A alguns, inclús se’ns ha emportat algun ésser estimat. És difícil lluitar contra un enemic invisible, però és també necessari, i diria més, imprescindible , no rendir-se.

I aquí les meves felicitacions als qui heu lluitat per fer, sense rendir-vos, una nova edició de la Fira de l’oli i la garrofa de les Terres de l’Ebre. Serà diferent, serà adaptada, serà sense festa al carrer, serà telemàtica, però serà. Important tirar endavant en estos moments, i que tots hi participeu, hi col·laboreu i tingueu la sensació que, la vostra Fira , no us la pren ningú. I aquesta voluntat de tirar endavant és comuna a la gent de les nostres terres, de la garriga i del delta , de regadiu i de secà, d’hòmens i dones enamorats de la terra que xafem i disposats a fer el que sigui per seguir-hi arrelats.

L’olivera és el cultiu de les Terres de l’Ebre. A enlloc trobareu major nombre de varietats cultivades que aquí. Som un mosaic de productes agraris , som un rebost on tenim de tot, i bo, i som posseïdors d’una grandíssima diversitat d’olis , fruit de la cerca d’aquelles oliveres que millor s’adaptaven a les zones de cultiu. I això és el cal seguir mostrant i posant en valor i anar guanyant en presència, en qualitat i en prestigi dels nostres olis.

El meu desig és que sigui una edició reeixida i valorada, que mantingui viva la tradició i el reconeixement dels nostres excel·lents olis. Que en sigui referència pel bon treball i la qualitat, i cita obligada per qui busca ser una mica més savi coneixent, encara millor, la tradició i el fruit de les nostres oliveres.

F.Jesús Gómez Fernàndez

Director, DARP Terres de l'Ebre

Salutació de la Cambra de Comerç de Tortosa

Primera edició de la Fira de l’oli de les Terres de l’Ebre virtual en tota la seva història, una gran decisió per donar continuïtat a un certament que no pot perdre, per la situació actual que estem passant, el seu posicionament després de vint-i-sis anys consecutius sent un referent del sector oleícola al nostre territori i resta del país.

Tradició i qualitat, demostració de patrimoni etnològic d’un esdeveniment que durant aquests anys ha fomentat la cultura i la tradició de la pagesia a les nostres terres, recreant i posant en valor el treball dels nostres avantpassats fins a l’actualitat per arribar a produir un producte de gran qualitat.

Aquest és el cas del nostre Oli Verge Extra, que gràcies a la DOP i al concurs del tast, en un mercat tan globalitzat poder ubicar geogràficament un producte que li dóna exclusivitat i enalteix les varietats autòctones com la morruda, sevillenca i farga al Baix Ebre i Montsià i la varietat empelte a la Terra Alta, garantint al consumidor que està adquirint un producte únic.

Com a empresari del mateix sector, i president de la Cambra de Comerç de Tortosa, hem apostat sempre per aquest certamen, fem promoció i divulgació de la seva essència, també organitzant la Llotja de Contractació de preus d’oli d’oliva, aquest any el divendres dia 26 a les 10:30 hores, a continuació tindrà lloc la conferència “Internacionalització de l’Oli d’oliva “a càrrec del nostre invitat Josep Pont Amenós president de Borges International Group, on esteu tots invitats a participar.

Per acabar, voldria agrair l’oportunitat per dirigir-me a tots vostès i felicitar el president de l’ EMD de Jesús Sr. Víctor Ferrando i tot el seu equip que, any rere any, han fet possible arribar a la XXVI Fira de l’Oli i V Fira de la Garrofa.

Francesc Faiges Borràs

President de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa

Salutació AECE

Aquest any atípic, és un orgull tornar a participar a la Fira de l’Oli per excel·lència, la de les Terres de l’Ebre, que arriba a la seva 26ª edició i juntament, amb la 5a. Edició de la Fira de la Garrofa, ho fa en aquesta ocasió, en format VIRTUAL, no per això la deixarem de celebrar.

És important remarcar que el sector de l’oli és un dels més dinàmics del sistema agroalimentari i actua com a motor fonamental de la nostra economia, totes les limitacions i restriccions provocades per aturar la propagació de la Covid-19, han tocat les empreses del sector.

Des de l’AECE, com a patronal del territori, ara més que mai, us encoratgem en aquests moments de dificultat, que desitgem acabin el més aviat possible. Des de l’organització que presideixo, hem fet, fem i farem tot el possible perquè l’empresariat tingui les ajudes per tirar endavant.

Com he dit anteriorment, la Fira Virtual de l’Oli i la de la Garrofa es podrà seguir a través del web firesvirtuals.cat/firaoligarrofajesus, una finestra per les empreses i fer visibles els seus productes i també, d’altres activitats que seguiran com, el Concurs de Tast dels Olis de les Terres de l’Ebre, Àgora de l’Oli, Mostra Gastronòmica, Mestres del Morter, Espai Empreses Innovadores de la Garrofa, etc…

Agrair a la Comissió Organitzadora de la Fira, els esforços realitzats per fer realitat aquesta nova edició i de ben segur, que ens retrobarem de nou a Jesús el proper any.

Molt bona Fira a tothom!!!

Maria José Fernández Ferrer

Presidenta de l'Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre

A àgora d'oli

Els millors olis extra verge del territori.

P PROGRAMACIÓ, ACTIVITATS I ENTITATS

G MOSTRA GASTRONÒMICA

Oli, tradició i restauració

E EXPOSITORS

Aquest any la FIra de Jesús us ofereix expositors virtuals

Cartell Fira Oli Garrofa Jesus 2021
COMISSIÓ ORGANITZADORA
XXVI Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre
V Fira de la Garrofa
Alcalde Jesús:
Víctor Ferrando Sabaté
President de la Fira
José Ramón Vallés Canalda
Director de la Fira
Josep Pere Puig Rosales
Membres de la Comissió
José Luis Bel Subirats, Eva Marro Colomé, José Bort Chavarria, Ramón Pujol Forés, Jordi Bort Ferrando, Joaquim Rambla Manzano, Jordi Brull Royo, Jordi Royo Ferré, Cinta Caubet Pellejà, José Sales Andreu, Joan Curto Cid, Mònica Sales de la Cruz, Ramón Fàbregues Valldepérez, José Maria Sanz Antolí, Joan Gisbert Cid, Francesc Xavier Sol Piñol, Susanna Gómez Aixendri, Daniel Tafalla Talarn, José Llaó Sabaté, Francisco Vidal Escoda